Active Implantable Medical Devices (AIMDs) – mielenkiintoisia esimerkkejä

Luin äskettäin ilmestynyttä Suomen Lääkärilehteä (13/2017) ja huomasin kuvan neurostimulaattoriin liittyen Jari Punkkisen katsauksessa 'Diabetekseen liittyvät vatsaoireet'. Diabeetikoiden vaikeisiin vatsaoireisiin liittyvästä neurostimulaattorista löytyy tietoa myös Diabetesliiton www-sivulta, jos aihe alkoi kiinnostaa.

Artikkelia lukiessa aloin miettiä, että erilaisia aktiivisia implantoitavia lääketieteellisiä laitteita (AIMDs) alkaa olla jo varsin paljon markkinoilla. Välillä tuntuu, että on vähän vaikea pysyä niiden kehityksen perässä. Innostuin keräämään tähän blogiini joitakin laitteita. Valitsin niitä, jotka ovat tulleet vastaan artikkeleissa viime aikoina.

DUODECIM 5/2017 lehdessä oli mielenkiintoinen Sarita Murtojärven ja Jaakko Salosen tapausselostus aiheesta 'Sisäkorvaistutteen magneetin irtoaminen magneettikuvauksen yhteydessä'. He kertovat tapauksen, jossa sisäkorvaistutteen sisäisen osan magneetti irtosi silikonitaskustaan potilaalle tehdyn pään magneettikuvauksen yhteydessä. Sisäkorvaistute on kuuloapuväline sellaisille henkilöille, joille vahvinkaan akustinen kuulokoje ei tuo riittävää apua kuulemiseen tai puheen erottamiseen. Tarkemmin aiheesta voi lukea artikkelista tai kuuloliiton www-sivulta.

Tapausselostuksesta ymmärsin, että magneettikuvauksia voidaan tehdä, mutta on hyvä kiinnittää erityistä huomiota istutevalmistajan ohjeiden noudattamiseen.

DUODECIM 20/2016 lehdessä (Gordin et al.) oli myös mielenkiintoinen artikkeli karotispoukaman aktivaatiohoitolaitteeseen liittyen. Laitetta voidaan käyttää hoitomuodossa, jonka avulla kaulavaltimon painereseptoreita stimuloidaan sähköisesti, jolloin verenpaine laskee. Eli laite soveltuu hoitoresistentin kohonneen verenpaineen hoitoon.

Sydämeen liittyvät tahdistinhoidot ovat varsin hyvin tunnettuja. Usein puhutaan sydämentahdistimista tai rytmihäiriötahdistimista. Vähemmälle huomiolle usein jää sydämen vajaatoimintatahdistin. Mainitsen senkin vielä, vaikka siitä en ole uutta artikkelia juuri huomannutkaan. Tahdistinhoitoihin voi tarkemmin tutustua aiheeseen liittyvästä käypähoitosuosituksesta.

Mielenkiintoista huomata miten erilaiset AIMD – tuotteet kehittyvät lääketieteen eri aloilla.

Mukavaa huhtikuuta kaikille!