Vinkkejä sähköstä ja ympäristöstä

Vinkkejä

Valaistus
Lämmitys
Kulkupelit
Muut

Keittiö
Työhuone
Olohuone
Pesutilat ja sauna

Valaistus

Turhat valot kannattaa aina sammuttaa ja hehkulampulle ympäristöystävällinen vaihtoehto on energiansäästölamppu. Näin saat enemmän valoa elämään!

Lämmitys

Pysyt pirteänä ja terveenä, jos säädät huoneen lämpötilan korkeintaan 20-21 asteeseen. Makuuhuoneessa 18 astetta riittää hyvin ja unikin on silloin kahta makeampaa.

Kannattaa vetää verhot ikkunan eteen tai sulkea sälekaihtimet yöksi pakkasella, niin vähennät lämmönhukkaa ja säästyt naapurien kyttäykseltä.

Kulkupelit

Järkkää kimppakyyti, jos tarvitset autokuljetuksen harrastuksiin. Luonnonvaroja säästyy ja tunnelma paranee!

Muut

Kännykän laturi syö sähköä silloinkin kun et lataa puhelintasi. Vedä siis rohkeasti laturi pois pistorasiasta kun lataaminen on suoritettu.

Kännykkä tykkää ja jopa vaatii sitä, että sammutat sen säännöllisin väliajoin. Näin pidennät myös akun elinikää.

Käytä ihmeessä ladattavia pattereita MP3-soittimissa ja muissa laitteissa. Tulee halvemmaksi ja kertyy vähemmän ongelmajätettä.

Pihavalo tuo tunnelmaa, mutta sitä ei kannata polttaa läpi yön. Käytä ajastinta tai liiketunnistetta.

Keittiö

Käytä vedenkeitintä, jos keität vettä vaikkapa teetä tai kahvia varten. Se säästää sähköä ja palokunnan työaikaa, sillä levy ei voi unohtua päälle ...

Työhuone

Kannattaa ottaa akku pois kannettavasta tietokoneesta silloin kun käytät sitä verkkovirralla. Näin pidennät akun käyttöikää ja säästät selvää rahaa.

Olohuone

Sammuta virta televisiosta, tietokoneesta ja muista laitteista sen sijaan että jätät ne stand-by –valmiuteen, joka kuluttaa virtaa lähes yhtä paljon kuin laitteet olisivat päällä. Säästyt ihmettelemästä suurta sähkölaskua.

Uusien taulutelevisioiden onnelliset omistajat eivät pysty sammuttamaan laitteesta kokonaan virtaa. Ei hätää, sillä ratkaisu on jatkojohto, jonka jakorasiassa on virtakytkin. Voit kytkeä eri laitteet tähän samaan jakorasiaan ja sammuttaa kaikki laitteet kerralla jakorasian kytkimestä.

Voisitteko katsoa perheessä kimpassa televisiota ja nauttia samalla yhdessäolosta sen sijaan että jokainen katsoo omaa tv:tä omassa huoneessaan?

Pesutilat ja sauna

Lämmitä sauna korkeintaan 70-80 asteeseen. On mukavampi olo saunassa ja säästät energiaa jopa 30 prosenttia.

Kylmä suihku kaunistaa! Kun suihkuttelet viileällä vedellä, niin viihdyt vähemmän aikaa suihkussa. Säästyy sekä vettä että aikaa!

Kun peset pyykkiä, niin kerää samalla muidenkin perheenjäsenten pyykit ja täytä niillä koko kone. Säästät sähköä ja vettä ja tuotat samalla iloa koko perheelle!

Positiivista energiaa

Maailman energiavarat ovat rajalliset. Tuhlauksella on vaikutuksensa niin omaan kukkaroosi kuin koko elinympäristöösi. Kulutukseen voi jokainen meistä vaikuttaa. Kyse on yksinkertaisista arkipäivän valinnoista.

Mieti, mitkä kodinkoneet oikeasti ovat välttämättömiä. Käsin puristat appelsiinista itsellesi energiaa säästämällä energiaa. Tarvitseeko jokainen perheessä oman television? Katsokaa yhdessä, vertailkaa lempiohjelmianne, yhdessäolo synnyttää energiaa ja säästätte energiaa.

Täytyykö joka paikkaan mennä autolla? Mitä jos kävelisit ja antaisit ajatustesi juosta, ja taas saat energiaa säästämällä energiaa.

Piipahda Eko Virtasen taloon ja katso miten ja missä voit päivittäin luoda positiivista energiaa ja säästää rahaa ja ympäristöä.